d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Dit fyr er fyret som ’varmemester’

29. juni 2020 - kl.11:16 - af:

Home
©2017 Palle Peter Skov

Ny klimaaftale: 460.000 olie- og gasfyr skal erstattes af ’grønne’ varmekilder – lav varmeudgift er godt for boligsalget, siger Home.

Det skal være slut med olie- og gasfyr i danske hjem, lyder det i ny politisk klimaaftale.
Det kræver dog, at danskerne er villige til at tage imod en ekstraregning nu samt gøre sig besværet at få udskiftet de olie- og gasfyr, der leverer varme i cirka 460.000 hjem, skriver Ritzau.

I aftaleteksten hedder det, at varmepakken skal mindske CO2-udledningen med 0,7 millioner ton i 2030.

Fyrene skal erstattes af ”grøn fjernvarme eller elektriske varmepumper”, lyder det videre. Til formålet afsættes 2,3 milliarder kroner.

Beregninger, som EnergiTjenesten tidligere har foretaget for ejendomsmæglerkæden Home, viser, at det typisk løber op i over 100.000 kr. at udskifte oliefyret med en luft-til-vand varmepumpe.

Besparelsen ved at droppe oliefyret og skifte til en varmepumpe er dog hele 50-65 % på varmeforbruget, hvilket betyder, at det nemt bliver til en besparelse på 10.000–15.000 kr. om året for et typisk parcelhus. Dermed er investeringen typisk tjent hjem i løbet af 7-10 år.

Billigere varme luner i egen lomme, og når boligen på et tidspunkt skal sælges, mener Home.
”En lav varmeudgift er noget, der tiltaler både boligkøberne og deres bankrådgiver,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Energimærket for huset vil typisk også blive forbedret.

FAKTA: Så mange fyr er der i Danmark
Der er i dag omkring 80.000 oliefyr i Danmark og ca. 380.000 gasfyr.
Regeringen vurderer, at man i løbet af de næste fire år vil få udskiftet 20.000 til 40.000 oliefyr og mellem 50.000 og 80.000 naturgasfyr.

Kilde: Regeringens klimahandlingsplan

Foto: Palle Skov

En kommentar til: “Dit fyr er fyret som ’varmemester’”

 1. Karsten Munk den: 29 juni - 2020 13:03

  Indlægget kredser alene om at en moderne varmepumpe kan opvarme boligen billigere end et ældre oliefyr. Tillad mig at gøre opmærksom på noget der ikke står i reklamen for varmepumper.
  Der er åbenbart økonomiske fælder ved at erstatte gas-og oliefyr med varmepumper.
  Kunder der står overfor udskiftning må selv undersøge konsekvenser af omstilling.
  Det lyder så flot at man ”bare lige skrotter oliefyret” og investerer op mod 100.000kr i nyt varmeanlæg.

  Vedhæftet udsnit af Jyllands Posten artikel
  28.06.2020 KL. 06:45
  Brug 100.000 kr. på en klimavenlig varmepumpe – og få en dårligere energimærkning
  Energiselskaber og mæglere er forundrede over, at borgere, der skifter olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe, bliver straffet og kan ende med et hus, der er mindre værd.
  Tusindvis af husejere kan få sig en lang næse, hvis de følger Folketingets klimaaftale, der siger, at boligejere med et olie- eller gasfyr skal have det skiftet ud med en klimavenlig varmepumpe eller med fjernvarme.

  Vælger de en varmepumpe – som formentlig vil være det mest oplagte for ca. 500.000 husejere – risikerer de at komme til at stå med et dårligere energimærke. Selv om de har betalt ca. 100.000 kr. for at installere en klimavenlig varmepumpe i stedet for et olie- eller gasfyr, der sender masser af CO2 op i atmosfæren.
  »De fleste forbrugere tror, at energimærket handler om, hvor meget energi der skal bruges til at opvarme et hus. Det gør det ikke. Fordi energimærket er skruet sammen på en måde, hvor man bliver straffet, hvis man bruger el til opvarmning – og en klimavenlig varmepumpe kører på el,« siger Lars Aagaard.

  Systemet med energimærkning fungerer sådan, at man udregner, hvor mange kilowatt-timer der skal bruges pr. år til opvarmning af huset, hvorefter tallet ganges med en faktor alt efter, hvilken form for opvarmning der er den primære.

  Hvis det er fjernvarme, ganges med 0,85, da fjernvarme historisk anses for at være den mest miljøvenlige opvarmning. Sker det med olie eller naturgas, er faktoren 1,0. Er der derimod tale om elbaseret opvarmning, som f.eks. en varmepumpe, ganges tallet med 1,9, da elproduktion tidligere ikke var særlig miljø- eller klimavenlig, fordi en stor del var produceret ved brug af kul

Skriv en kommentar......