d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Hvad er Destination Nord?
Og hvad sker der?

21. juni 2020 - kl.21:54 - af:

birgit_s_hansen_4_600x250

Jeg håber, du vil tage dig tiden til at læse mit lange indlæg. Jeg har fulgt den ophedede debat om lukning af turistbureauer – især i Skagen. Og vil gerne bidrage til debatten set fra min stol.

Men først: hvad er Destination Nord?
Ja først og fremmest er det udtryk for et højt ambitionsniveau på turismens vegne.
Erhvervsfremmesystemet, vedtaget i folketinget 2018, lægger op til, at man i kommunerne danner destinationsselskaber for at rykke kraftigere på turisme dagsordnen. Hvorfor? For at få flere gæster og turister, flere overnatninger, mere erhvervs- og møde-turisme, flere arbejdspladser, højere indtægter.

Langt de fleste af landets kommuner har dannet destinationsselskaber kommuner imellem for at stå sammen, stå stærkt, pulje pengene og ressourcerne. Stifterne er kommunerne. Et eksempel er vores naboer: Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Holstebro og Lemvig – en stærk nord vest alliance. Ålborg, Læsø, Brønderslev og Frederikshavn Kommuner – vi har dannet en stærk nord øst alliance.
Økonomien er ca.16 mio. kommunale kroner, og dertil kommer penge, der kan puljes fra nationale erhvervsfremme puljer, fonde, erhvervet osv osv – der er mange muligheder.
Vores selskab er registreret i Frederikshavn Kommune, og direktøren skal have arbejdssted i alle fire kommuner. På den måde, at vedkommende skal ud og virke i destinationen og se muligheder – sammen med relevante aktører. Decideret kontor skal direktøren have i Ålborg Kommune og i Frederikshavn kommune.

Hvorfor mener jeg, at det her er en god ide?
Det gør jeg fordi, vi skal udvikle meget mere på tilbud til turister for at tiltrække.
Der er enkelt sagt tre vinkler: turismeservice, markedsføring og destinationsudvikling. Markedsføring og service kan ikke gøre det alene.
Eksempler på destinationsudvikling er faktisk vores krydstogt kaj i Skagen og vores investering i lystbådehavnen i Sæby. Kan vi ikke gøre det uden at være sammen med andre kommuner? Jo men vi kommer alt andet lige længere ved at være sammen med en Ø kommune, en østkystkommune og en storby med lufthavn. Vi skal også udvikle langt mere på “pakker” langs nord øst kysten: lystfiskeri, vandre ture, sportsturisme, mødeturisme – i hele området (tænk på Dansk Skorstenfejerlaug, der foretrak at holde deres årsmøde på Toppen – i Skagen). Den slags kan vi koordineret arbejde hårdere på at tiltrække – vi skal destinationsudvikle.

Sender vi alle pengene til Ålborg? Spiser Ålborg os? Nej! Vi har da ikke tænkt os at lade os spise. Vi har tænkt os at udnytte, på den respektfulde og nabo venskabelige måde, at vi nu er fire stærke kommuner, der SAMMEN vil udvikle, så vi står endnu stærkere med et af de stærkeste destinationsselskaber i Danmark. Og så synes jeg ikke, det er særligt pænt at gå ind på Ålborgs motiver, at de vil have vores penge og spise os. De vil gerne være sammen med os for at udnytte alle de stærke tilbud indenfor turisme, vi har hele vejen langs nordøst kysten og for at udvikle endnu mere.
ja også for at kunne matche de andre destinationsselskaber i Danmark.
Bestyrelsen i Destination Nord består af fire stærke turisme erhvervsrepræsentanter – en fra hver kommune. Plus en formand fra erhvervet (denne skal være fra Frederikshavn Kommune er det aftalt) og så de fire borgmestre. Vi vil det her – sammen – for vores turisme erhvervs skyld, for vækst, for arbejdspladser, for indtægter.

Hvad så med Turisthus Nord? Turisthus Nord er jo en forening, og det bliver den ved at være. Det er medlemmernes forening. Indtil videre har Turisthus Nord drevet turistbureauer. Men det har bestyrelsen valgt at stoppe med, da pengene skal gå til markedsføring. Det er der kritik af – den beslutning. Nogle mener, det er min eller kommunens skyld, at de kontorer er lukket. Kommunen driver IKKE turistbureauer. Det gør turisthus Nord. Er det så min skyld? Jeg sidder i Turisthus Nords bestyrelse og har været med til at træffe beslutningen. Men timingen – at der lukkes lige op til turistsæsonen – det virker ikke gennemtænkt. Og derfor har jeg bedt om, der indkaldes til et ekstraordinært møde i Turisthus Nords bestyrelse. Skal der være fysiske turistbureauer i fremtiden? Ja det kan sagtens være. Det kunne være en aftale mellem Destinationselskabet og Turisthus Nord. Og vi skal have service for vores turister – bedre end det, der opleves lige nu.

Man er meget meget velkommen til at kontakte mig direkte for diskussion, spørgsmål, kritik, ideer – især så der ikke dannes myter og løgne om feks, at kun Frederikshavn skal have turistbureau.
Vi skal rykke på en langt stærkere dagsorden for turismen – det kan vi.
Vi skal blot ikke falde i organisationsfælden. Intet slår handling.

Bedst hilsner
Birgit S. Hansen
Borgmester

Email bihn@frederikshavn.dk
Tlf 29 16 30 39

En kommentar til: “Hvad er Destination Nord?
Og hvad sker der?”

  1. Karsten Munk den: 22 juni - 2020 10:10

    Hvis jeg husker rigtig, var der snak om at bruge 260.000kr på “gå-striber” i Sæby, til at guide turister rundt i byen.
    Det virker fjollet hvis man samtidig lukker det lokale turistbureau.

    Turistkontoret i Algade ligger strategisk helt rigtig i den gamle bydel, mellem lystbådehavnen og gågaderne i Sæby centrum, hvor der kommer mange mennesker, lige bortset fra nu hvor turistbranchen er lukket mere eller mindre ned.

    For nylig lå en lille folder i postkassen fra handelstandsforeningen, med anbefaling om at handle lokalt i Sæby. Det er fint nok med mig. Derfor kan jeg ikke se fidusen i at lukke Turistkontoret, hvor al materiale om ferie og seværdigheder i Nordjylland er samlet på eet sted. Det er et rigtig godt sted at få inspiration og tage en reklamefolder med hjem

Skriv en kommentar......