d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Update fra det danske aktiemarked efter 1. kvartal og covid-19

31. marts 2020 - kl.16:03 - af:

Billede1 kopier

Det er ingen hemmelighed, at mange danske virksomheder er hårdt pressede i disse tider, hvilket sætter sit tydelige præg på første kvartal af 2020. Imidlertid er det ikke alle virksomheder, som har oplevet tab og de lave priser på aktier, giver også en unik mulighed for at få mere for pengene. Så hvis du er interesseret i online investeringer, kan du her få et overblik over, hvilke aktier der har klaret sig bedst gennem første kvartal og hvordan fremtiden for det danske aktiemarked ser ud.

C25-indekste under Covid-19
C25-indekset er et aktieindeks over de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs. Statussen på C25-indekster er typisk en god indikator for hvordan det går generelt på det danske aktiemarked.

Siden Statsminister Mette Frederiksens første indgreb, der trådte i kraft 9. marts er det ledende C25-indeks faldet med over 9 pct. Ifølge finans.dk har 65 ud af 69 virksomheder i large og mid cap-segmentet på fondsbørsen i København oplevet en kursfald siden d. 9. marts.

De fire virksomheder, som ikke har oplevet et fald er

  • Ambu A/S
  • Coloplast B A/S
  • TORM plc A
  • SAS AB.

I bunden blandt de virksomheder, som har oplevet de største tab i denne periode er Pandora A/S, Bavarian Nordic A/S, Rockwool International B A/S og The Drilling Company of 1972 A/S.

Ambu A/S
Aktien med den største succes lige i øjeblikket er Medicovirksomheden Ambu A/S. En af hemmelighederne bag Ambus medvind er, at de som en af de eneste virksomheder har fået lov af malaysiske myndigheder til at fortsætte med deres leverancer af udstyr til landet, hvilket fik deres aktie til at stige betydeligt.

Har vi ramt bunden?
Der er delte meninger om, hvorvidt aktiemarkedet har ramt bunden eller om vi kommer endnu længere ned. Generelt ligger aktiemarkedet stadig en del over det niveau vi så, da finanskrisen var på sit værste, og sammenholdt med Statsministers udmelding om to ugers forlængelse af nedlukningen af Danmark, kan vi godt risikere, at der kan gå lidt tid, før virksomhederne kan komme op i fuld produktion igen, og aktierne kan derfor risikere at falde yderligere.

Imidlertid så er der positive tegn fra Kina, hvor en del større virksomheder både har produktion og marked, hvilket kan være med til at stabilisere ikke blot det danske aktiemarked men verdensmarkedet generelt. Derudover har vi også de seneste dage set et marked som både går op og ned. De store udsving skaber selvfølgelig en vis usikkerhed, men de er også et udtryk for, at der er positive tendenser at finde på markedet.

Effekten af hjælpepakkerne
En række lande verden over har indført forskellige hjælpepakker både til deres borgere og til virksomheder, for netop at imødekomme at Covid-19 udvikler sig til en reel og langtrukken finanskrise. Den danske regering arbejder på højtryk for at inkludere alle berørte borgere og virksomheder i deres hjælpepakker, mens store økonomier så som England og USA også er i gang med at vedtage hjælpepakker.

Rygterne om særligt den amerikanske hjælpepakke blev modtaget med kyshånd af aktiemarkeder i både Europa og USA, der så betydelige stigninger. Det amerikanske Senat forhandler på nuværende tidspunkt på højtryk for at blive enige om en hjælpepakke på mellem 1000 og 2000 mia. dollars. Hjælpepakken har endda fået opbakning fra Præsident Donald Trump, der ellers normalt ikke er meget for håndsrækninger og almisser. I et opslag på Twitter skrev han: ”Kongressen skal godkende aftalen – uden al det sludder – i dag. Jo længere tid det tager, desto vanskeligere vil det være at starte økonomien op igen. Vores arbejdsstyrke lider,”

Skal man være bekymret?
De fleste er enige om, at man ikke investere for at blive rig fra den ene dag til den anden. Når man investerer i aktier, må man forvente at markedet går op og ned. Som det ser ud nu er der derfor ikke noget som tyder på, at det der bliver tabt, ikke kan hentes hjem igen.

Derudover så kommer de førnævnte hjælpepakker sandsynligvis til at afbøde de værste langsigtede negative konsekvenser, ikke kun for de store virksomheder, men også for den enkelte borger og for det generelle forbrug i samfundet.

Et godt tip til at mindske tabsrisikoen på sine investeringer er at diversificere sin portefølje. Tabsrisikoen mindskes markant, hvis man har spredt sine investeringer over flere forskellige aktier, gerne inden for flere forskellige brancher.

Skriv en kommentar......