d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Corona er mere end et smitsomt virus

24. marts 2020 - kl.8:23 - af:

corona-4901878_1920 kopier

Den ganske verden er lukket næsten helt ned. Virusset Covid 19 (Corona) hærger og smitter. Men corona er også andet end et smitsomt virus.

Corona er således også et mexikansk ølmærke. Produktionen af Corona begyndte i 1925 i Mexico City. Den mest almindelige variant tappes i glasflasker med 32,5 cl indhold og har en alkoholstyrke på 4,5 %. Den lille 25 cl-udgave bliver kaldt for Coronita. Den internationalt mest kendte øltype i Corona-serien er Corona Extra, der eksporteres til mere end 150 lande. Øllet brygges på malt fra byg og har et ret lavt indhold af gluten.

Sidst i 1950erne forlod designeren Poul M. Volther sin tegnestue i København for at tage til Erik Jørgensens møbelfabrik, beliggende på Fyn. Med sig havde han tegningerne til, hvad der skulle blive et af Danmarks designhistories største ikoner inden for møbler.

Sammen skabte Poul M. Volther og møbelproducenten Erik Jørgensen i 1964 Corona-stolen, og den vakte åbenlys begejstring for dens elegante udseende. Corona-stolen er opkaldt efter den smukke, lysende ring, som kan ses omkring solen ved solformørkelse.

En beskrivelse fortæller, at stolens succes bl.a. ”skyldes fusionen af teknisk kølighed og favnende human form, der refererer direkte til den menneskelige anatomi med rygsøjle og ribben”.

Endelig anvender Tjekkiet koruna som landets møntfod. Tjekkiske koruna forkortes som CZK og er den officielle valuta i Den Tjekkiske Republik. En koruna har symbolet “Kč”, angives som f.eks. 600 Kč og er opdelt i 100 haleru (“h”). Koruna afløste i 1993 den Tjekkoslovakiske koruna og anvendes i dag i Tjekkiet og styres af den Tjekkiske nationalbank. Den aktuelle kurs er 26,93 i forhold til danske kroner. Inden for den seneste måned er valutaen faldet med -2,88 kr. 1 CZK svarer altså til knap 27 øre.

(Kilder bl.a. Wikipedia og Designerguide)

Tekst: Per Rye

IMG_1119 kopier IMG_1118 kopier

3 kommentarer til: “Corona er mere end et smitsomt virus”

  1. Per Rye den: 25 marts - 2020 16:34

    Corona er også en ældre skrivemaskine. I Tom Buk-Swientys bog “Løvinden” om Karen Blixen er der foto af hendes skrivemaskine

  2. Tomsy den: 25 marts - 2020 19:27

    Da Corona betyder Krone, bruger vi vel også i een forstand Corona i Danmark 😉

  3. Per Rye den: 29 marts - 2020 10:56

    En læser har gjort opmærksom på, at Corona også er navnet på en cubansk cigar

Skriv en kommentar......