d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Lucia optog 2019 på Sæby Skole

13. december 2019 - kl.11:38 - af:

600x250_Lucia_2019

Forældre og børn på Sæby Skole ventede i spænding fra morgenstunden i dag den 13. december, det er Luciadag og optoget startede kl. 8.00. Der blev sunget den smukke og velkendte “Nu bæres lyset frem”, mens man fulgte den blå stribe på gulvet hele vejen rundt i lokalet, så alle kunne se. De sluttede af oppe på på den lille tribune hvor de sang “Nu tændes 1000 julelys”. Efter optoget fik forældre og bedsteforældre mulighed for at tage billede af børnene.

Sankta Lucia var en italiensk helgeninde, som led martyrdøden og har helgen dag den 13. december, som ifølge den Julianske kalender i det 14. århundrede var årets korteste dag, i dag er det dog den 21. december, som er årets korteste dag.

Traditionen med Luciaoptog er relativ ny og stammer fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som findes lang tid før 13. december. Alle Luciaerne deltager nemlig i konkurrencen om at blive hele Sveriges Lucia. En titel, der ikke kun betyder, at man skal køre i kortege til Skansen i Stockholm, men også at den heldige skal på en pr-tur til Italien og Siracusa, hvor den oprindelige Lucia kom fra.

Svenskerne har dog fejret Lucia-natten, eller Lusse-natten, som de kalder den siden 16-1700-tallet. Det gælder især i den vestlige del af landet, hvor traditionen byder, at gårdens unge piger vækker alle i den kulsorte og tidlige morgenstund med kaffe og de specielle Lussekatte, som er safranboller.

Skriv en kommentar......