d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Særdeles spændende royal udstilling i Østervrå

11. december 2019 - kl.0:36 - af:

Tao

Der er virkelig kommet liv i den tidligere baptistkirke i Østervrå, efter at PixlArt har taget over.

PixlArt er netop nu aktuel med en nyåbnet udstilling om Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 2. Udstillingens titel er ”Længe Leve” og har direkte reference til, at regenten den 16. april næste år fylder 80 år.

Straks man kommer ind i den store udstillingshal mødes gæsten af kgl. hoffotograf Rigmor Mydtskovs portræt af Dronning Margrethe iført rød robe, prydet med diadem og den fornemste elefantorden og andre ordener. Samme portræt er også afbildet som forside på udstillingens katalog.

Udstillingen er opdelt i bl.a. dronningens barndom, ungdom, tronskiftet, kærligheden og familien. Og den er i sagens natur spækket med fotos – de fleste bevidst valgt vist i sort/hvid, mens afdelingen med dronningen og hendes rober viser fotos i flotte farver.

”Der har været kamera til rådighed lige fra dronning Margrethes allerførste dage, så helt unikt er det lykkedes os at tilvejebringe fotos af en kun 3 dage gammel prinsesse og efterfølgende fotos helt frem til i dag,” forklarer PixlArts indehaver, Tao Lytzen. Han tilføjer, at nok er udstillingen helliget regentens livsmønster, men der trækkes på mange måder tråde til vores alle sammens livsmønstre.

”Jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været et kæmpe logistisk arbejde at få udstillingen etableret, men vi har heldigvis gennem de 2 års forberedelse mødt en enorm velvilje hele vejen rundt,” understreger Tao Lytzen.

Valgt blandt 70.000 fotos
PixlArt har således hyret en konsulent, der har haft til opgave at finde omkring 500 relevante billeder blandt 70.000 ”kongelige” fotos i Ritzau Scanpix’ billedarkiv, som udgør kernen i udstillingen. Dertil kommer, at kongehuset har givet tilladelse til, at alle Dronning Margrethes nytårstaler vises på skærme i en af udstillingssalene.

Tao Lytzen medgiver gerne, at man hos PixlArt er ekstremt stolt over, at det er lykkedes at udvikle den særdeles spændende udstilling. Det har krævet enorm hård disciplin.

Udstillingen har åbent i weekends og i alle dage i julen og fortsætter i det nye år helt frem til den 24. maj.

Udstillingen er så absolut et besøg værd, og der er rig mulighed for at dvæle ved de mange fotos og årlige nytårstaler, som knytter sig til Dronning Margrethe. Hele opsætningen, tankerne og idéerne relaterer på smukkeste vis til Danmarks dygtige dronning, hendes familie, pligter og rejser.

En genial detalje i det store udstillingsrum med dæmpet belysning er, at gulvet er malet helt rødt, og at siddepladserne er udformet som et hvidt kors med klar tanke på dannebrogsflaget.

Som beskuer udefra kan man ikke sige sig fri for den tanke, at det kunne være rigtig spændende, om nogle fra den kongelige familie ville kunne få lejlighed til at gæste udstillingen. Også Tao Lytzen finder tanken interessant: ”Det kunne vi da sandelig gerne nære forhåbning om.”

Siden hen er det planen, at der laves en mobil udgave af udstillingen, som til sommer kan bringes rundt på bl.a. plejehjem til glæde for beboerne, der nok kun i begrænset omfang har mulighed for at lade sig transportere til selve udstillingen.

Link til PixlArt:
https://www.facebook.com/pixlart.dk/

Link til Dronning Margrethes taler:
https://dansketaler.dk/taler/margrethe-2-hkh-dronning/

Tekst/fotos: Per Rye

 

Skriv en kommentar......