d. - 9. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Der var engang en kro i Hørby

9. september 2019 - kl.0:32 - af:

Hørby kro_600x250

Der var engang en kro i Hørby. Nej, det er ikke indledningen på et eventyr.

Kroen / hotellet er nu en saga blot. Den seneste tid har stået i nedrivningens tegn, og i dag ligger kroen hen som en byggetomt fyldt med murbrokker.

Hørby Kro blev opført helt tilbage til 1898. Den var i mange henseender et samlingspunkt, mens jernbanen førte igennem Hørby. Første stykke jernbane – fra Frederikshavn til Nørresundby – kom til Hørby i juli 1899. I en periode for omkring 100 år siden var den registreret som afholdshotel.

Dele af bygningen var registreret som bevaringsværdig, og Sæby Kystmuseum havde gjort indsigelse imod en nedrivning, men Plan- og Miljøudvalget gav i august 2018 tilladelse til en nedrivning. Her fulgte politikerne det kommunale fagcenters vurdering, hvor man ikke fandt tilstrækkeligt grundlag for at bevare bygningerne.

Bygningen var ved at forfalde, og intet tydede på, at der fandtes interesserede købere, som ville eller kunne drive kro- og hoteldrift.

Nu er en æra endegyldigt slut, og hvad kystmuseet betegnede som et kulturhistorisk vidnesbyrd om fortiden er jævnet med jorden.

Link til den artikel, Sæby Avis bragte forud for beslutningen om nedrivning:
http://www.saebyavis.dk/2018/08/11/staar-hoerby-kro-over-for-nedrivning/

Link til stadsarkivet i Frederikshavn, hvor der findes en nærmere beskrivelse af byen Hørby, kro/hotel i Hørby samt datidens indbyggere:
https://stadsarkiv.frederikshavn.dk/media/3846/hoerbystationsby.pdf

Tekst og fotos: Per Rye

unnamed (4) copy unnamed (6) copy

 

Skriv en kommentar......