d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Herman Bang på Sæbygård

24. august 2019 - kl.6:16 - af:

Inger Marie Madsen kopier

Skuespiller Inger Marie Madsen er inspireret af Herman Bangs tekster, og hun har optrådt med dramatiseringer af disse ved mange lejligheder. Tirsdag den 27. august kl. 19.00, optræder hun i riddersalen på Sæbygård Slot med dramatiseringer af tekster fra den lille roman ”Ved vejen”, og hun siger selv om romanen: ”Et gribende portræt af en stilfærdig, ømhedstørstende stationsforstanderfrue og alle de mennesker, som færdes i og omkring stationen i den lille jyske by, tegnet knivskarpt og med stor humor og menneskekundskab af Herman Bang.

Arrangementet på Sæbygård sker i et samarbejde med Frederikshavn Bibliotek, Sæbygårds Venner og Sæby Museums Forening og koster 50 kr. for ikke-medlemmer og 30 kr. for medlemmer af Sæby Museums Forening. I pausen kan der købes vin samt kaffe og kage. Forudbestilling kan ske i receptionen på Sæby Museum eller tlf. 9842 3111.

Herman Bang blev inspireret til historien “Ved Vejen” på en oplæsningsturné i Nordjylland. Han var på vej fra et sted til det næste. Han var træt, toget gik langsomt og holdt hvert femte minut, da så han et blegt kvindeansigt stirre sørgmodigt ud mellem blomsterne i vinduet på en lille stationsbygning. Dette ansigt blev ved med at opsøge ham. Han kunne ikke blive det kvit”.

I forordet til Stille Eksistenser” fra 1886 siger Bang selv: ”Disse stille Eksistenser” er født og baaret af det samme Aar som ”Eksentriske Noveller”. Det var ifjor, da jeg Norden igennem drog fra By til By, og jeg smagte lidt af det Virtuosens Liv, der har skabt disse to Bind Fortællinger”.

Dette er et led i fejringen af Sæby Museums 100 års fødselsdag, hvor turen er kommet til forfatteren Herman Bang, og onsdag den 21. august holdt Jens Thidemann et velbesøgt foredrag på Sæby Museum om Herman Bangs forbindelser til Sæby. Herman Bang opholdt sig flere gange på Clasens Hotel i Algade 3. Hotellet, der senere blev plejehjem og administration for Sæby Museum, huser nu bl.a. Sæby byhistoriske Arkiv. Her inspireredes Herman Bang til den store novelle ”Sommerglæder”, hvori byen, hotellet og flere lokale personer optræder i novellen ”Brasens Hotel”. Herman Bang var en af flere kunstnere, som i slutningen af 1800-tallet ”opdagede” Sæby og beskrev byen som den ultimative danske idyl, hvilket blev begyndelsen til den spirende turisme.

Som afslutning på Herman Bang-temaet viser Sæby Museums Forening til efteråret filmen ”Sommerglæder” fra 1943.

Den næste kunstner, der levede i og inspireredes af Sæby, er Gustav Wied, som præsenteres af NordjyllandsKystmuseums direktør, Henrik Gjøde Nielsen, ved et foredrag i ”Musikhuset” onsdag den 4. september kl. 19.00.

Lise Nørgaards ”Matador” er en naturlig forlængelse af Herman Bangs og Gustav Wieds fortællinger om den lille købstad og slutter fejringen 100-året med stegt flæsk og persillesovs i ”Postgården” (”Musikhuset”), lørdag den 21. september. Samme dag er der passende byrundture med den gamle 30’er-rutebil fra Skagen.

Søndag den 22. september byder på matiné i riddersalen på Sæbygård, en eksklusiv koncert med ”Matadortrioen”, dannet til lejligheden af tre musikere fra Aalborg Symfoniorkester. Og den gamle Bedford-rutebil kører t/r fra Sæby til Sæbygård i passende tid til og fra koncerten.
På dramaaftenen sælges i pausen vin samt kaffe og lagkage.

Skriv en kommentar......