d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Rundtur i Albæk Bakker blev en succes

22. august 2019 - kl.8:32 - af:

1-IMG_8793 kopier

Saltlandets historiske Forening for Sæby og Omegn afholdt 20. august en tur til Albæk Bakker med  den lokalkendte rejseleder, Claus Søbye, som guide. Han er født og opvokset i Albæk Bakker. Der var 49 deltagere i turen i det strålende sensommervejr.

I den sidste halvdel af 1800-tallet og starten af 1900-tallet var Albæk Bakker præget af en del lerklinede rønner, hytter og endog jordhuler. Disse fattige boliger var beboet af skæve eksistenser som Tolv-Marie, Hans og Trine Muldbjerg m.fl. De var alle meget fattige, og for langt de fleste af dem spillede brændevinen en stor rolle i dagligdagen. Disse skæve eksistenser var emnet for turen til Albæk Bakker vest for Lyngså.

Turen startede kl. 13.30 ved Lyngså Kirkehus, hvor Claus Søbye fortalte deltagerne om Albæk Bakker. Derefter blev der i samlet flok, kørt i egne biler rundt i Bakkerne og man standsede 4 steder, hvor Søbye havde noget at fortælle. Han udpegede mange steder, hvor de skæve eksistenser havde haft deres primitive boliger, som alle nu er forsvundet. Det sidste sted var ved Degnehøjene ved gården ” Højen”. De to høje ligger  80 m over havet, og der er en fantastisk udsigt.

Kl. 16 var man tilbage i Kirkehuset, hvor der blev serveret kaffe med boller og kage. Under kaffen fortsatte Claus Søbye med at fortælle og besvarede spørgsmål.

Claus Søbye er uddannet landmand og var selvstændig i 24 år, indtil han i 1994 blev uddannet kunstguide og siden har været rejseleder for Nilles, Dybvad, med det meste af Europa som arbejdsplads. Han var i en årrække med i Sæby Cabary’en, hvor han sang og parodirede kendte danskere.

2-IMG_8783 kopier 3-IMG_8788 kopier

Skriv en kommentar......