d. - 9. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Bjarne Laustsen MF (S) reflekterer over folketingsvalget

15. juni 2019 - kl.9:24 - af:

bjarne laustsen_600x250

Mange tak til alle jer, som gik hen og stemte grundlovsdag. I det hele taget er det selve demokratiets forudsætning, at folk udnytter deres stemmeret. Valget endte jo med, at 84,5 pct. gik til stemmeurnerne.

Det er 1,3 procentpoint lavere end ved Folketingsvalget i 2015, det er ærgerligt at mange således blev hjemme og valgte sofaen. Det er jo sådan, at der er nogen, der bruger demokratiet og deres stemmeseddel aktivt, og det skal de have tak for.

Stor S-fremgang i Frederikshavn
Selvfølgelig har jeg også et stort behov for at takke de 11997 vælgere, der stemte på mig personligt. Og der skal lyde en varm tak til hele baglandet og organisationen, der endnu engang var med til at føre en supervalgkamp i Frederikshavnkredsen. Her fik vi vist den største S-fremgang og er den rødeste af alle valgkredse, og det skyldes en fin kombination af trofaste vælgere og tusindvis af ny vælgere, som viste vores parti ny tillid.

Denne gang havde jeg en helt fantastisk konkurrent, nemlig Mette Frederiksen, som fik over 43000 stemmer, og derfor er jeg naturligvis mere end glad for, at de trofaste vælgere satte krydset ved mit navn.

Jeg skal heller ikke glemme at takke alle mine andre opstillede konkurrenter og modkandidater for at have ført en fair og god valgkamp med nogle spændende debatter ved vælgermøder og i medierne. Der skal lyde et stort til lykke til alle vore ny- eller genvalgte kolleger, ikke mindst skal de nyvalgte da gratuleres, mens jeg sender et lige så velment pøj-pøj til de medlemmer, som ikke opnåede genvalg.

De dobbelte mandater
Men ellers har jeg noteret, at et par nyvalgte vil fortsætte med deres dobbeltmandater, altså en MF-post kombineret med at være kommunal- eller regionalpolitiker. Hvis de vil lytte til et godt råd, så lad være.

Der findes talrige eksempler på, at det bare ikke lader sig gøre, og at det ender i dårlig omtale, fordi et folketingsarbejde nu engang er et fuldtidsarbejde. Der findes i øvrigt et godt gammelt råd til dem, der mener, at de er uundværlige: Stik fingeren i en spand vand og mål hullet, når du trækker den op igen. Så finder man måske ud af, at det kunne være en god idé at indkalde suppleanten.

Plakatcirkus
En kommentar skal gælde vores udbredte brug af valgplakater. Det plakatcirkus vil desværre nok fortsætte, fordi vi har brug for at gøre os synlige. Men det er blevet et af de helt store samtaleemner i denne valgkamp, selv om det strengt taget ikke har noget med politik at gøre som sådan.

Det har det til gengæld, at Folketinget har bevilget sig selv nogle rettigheder, der giver ret til at plastre det offentlige rum til med tusindvis af plakater. Og ikke nok med det, man kan simpelthen sætte bannere op på stativer langs motorveje og andre spøjse steder, andre steder er hele gavle blevet betænkt med et valgbanner, og efterhånden er det vist blevet for meget af det gode. Jeg synes sådan set, at det ville være bedre, at vi som i ”gamle dage” kunne have plakatsøjler opsat ved indfaldsvejene til vores byer, hvor hvert parti kunne få en plakat opsat. Det kunne have nogle indlysende fordele.

For det første: Man kunne være sikker på, at de ville være sat op efter reglerne og ikke være til gene for nogen, og samtidig ville vi også være sikre på, at de bliver taget ned igen. For det andet: Når vi taler om vores klima og forbrug af resurser, så er det nok et af de mest indlysende steder, man kunne spare lidt. Desuden undrer det mig også, at det går så godt i det danske erhvervsliv, at man har råd til at køre maskiner til flere hundredtusinder kr. ud i en kornmark, hvor den så kan tjene som reklamesøjle med et påsat banner i fire uger.

Jeg synes det er lidt af et resursespild, og hvis man har så mange penge, synes jeg det var bedre at give til de fattigste pensionister og de mange fattige børnefamilier, vi trods alt har her i Danmark.

Hverken jeg eller Socialdemokratiet er bedre end de fleste. Vi har også brugt penge på plakater og reklamer, men da slet ikke i det omfang, som de borgerlige kandidater har gjort. Det skyldes ikke mindst, at vi i Socialdemokratiet kun fører valgkamp i vores egen valgkreds, men som noget nyt denne gang har vi selvfølgelig også ført valgkamp for statsministerkandidaten. Vi var kun glade for at kunne føre valgkamp for Mette Frederiksen i alle de ni nordjyske valgkreds indenfor storkredsen.

Dette var bare lidt tanker fra en genvalgt kandidat, og nu håber jeg, at partierne bag Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vil indse, at det bedste ovenpå vælgernes dom er en socialdemokratisk mindretalsregering.

 

Skriv en kommentar......