d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Valgplakater skal være fjernet senest torsdag

11. juni 2019 - kl.12:04 - af:

valgplakat

Valgplakater samt strips, snore m.v., som er brugt til at hænge plakaterne op med, skal være fjernet senest 8 dage efter valgdagen ved døgnets afslutning.

Således lyder det i Økonomi- og Indenrigsministeriets bestemmelser for ophængning og nedtagning af valgplakater. Nu vil det så vise sig, om alle partier og kandidater overholdes disse regler.

Regelsættet indeholder endvidere bestemmelser om, at vejmyndighederne og politiet kan fjerne ulovligt ophængte valgplakater. Hvis dette bliver nødvendigt, kan politiet og vejmyndighederne pålægge kandidat/politisk parti at betale de dermed forbundne udgifter.

Adjunkt Lasse Laustsen, Aarhus Universitet, har forsket i det, han kalder ”vindende ansigter”. Han udtalte for nylig til DR bl.a.: ”Forskning tyder på, at vi simpelthen er mere tilbøjelige til at sætte kryds ved en kandidat, der i vores øjne er attraktiv. Men naturligvis er der også nuancer inden for effekten af en politikers udseende. For eksempel er det ikke kun attraktive kandidater, der får flere stemmer, men også kandidater, hvis udseende udstråler kompetence.”

På et tidspunkt skrev Børsen, at med hensyn til ophængning af valgplakater, drejer det sig i bund og grund om at opnå den størst mulige effekt for pengene, og selvfølgelig har valgplakater stadig en vis effekt, men enhver marketingskampagne skal vurderes i forhold til dets alternativer.

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har peget på, at 97 % af kandidaterne hænger valgplakater op. Det er en stigning i forhold til de seneste kommunalvalg.

En ældre undersøgelse på Videnskab.dk (fra 2009) hævder, at man kan flytte 6-7 % stemmer fra et parti til et andet. Endvidere kan man flytte op til 12-13 % internt i et parti ved at sætte flere plakater op end partikollegaen.

Omvendt findes der også en række påstande om, at valgplakater ikke hjælper noget som helst, og der er endda dem, der vil mene, at de nærmest virker irriterende og bidrager til politikerlede.

Link til Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside om regler for valgplakater:
http://valg.oim.dk/partier-og-kandidater/valgplakater/

Tekst af Per Rye

 

Skriv en kommentar......