d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Sæby Vandmølle:
Fri fiskepassage Version 2

3. juni 2019 - kl.15:42 - af:

ordet_er_frit__foto_600x250

Redaktionen har modtaget dette indlæg/forslag fra Flemming Cedergren.

Formålet med denne serie af løsningsforslag er at påvise, at der findes andre løsninger til fri fiskepassage end at nedrive stemmeværket i Sæby.

Fiskeelevatoren er nok den mest udbredte form for indretning til elevation af levende fisk verden over. Løsningen bliver særligt brugt ved elkraftværk dæmninger og andre opstemninger, hvor ønsket om fri fiskepassage er til stede. Det skyldes flere ting, særligt at elevatoren kommer i store størrelser, og at den er enkel at montere og servicere på store betonflader. De findes i et utal af variationer, og de er ikke kun attraktive for fisk – men også for mennesker. F.eks ved Holyoke Dam hvor indretningen er gjort til en turistattraktion i sig selv, hvor beskueren gennem vinduer kan iagttage de fisk, der frit og uhindret svømmer gennem en kanal på deres vej opstrøms efter at være kommet op med elevatoren. I området er der ligeså forskellig info om de forskellige arter og naturen i det hele taget. Det kan man i vid udstrækning både læse og se mere om på internettet. En søgning på “Fish locks and Fish lifts” giver mange hits på billeder og en litteraturliste om emnet. Og det er netop ud fra den litteratur at nedenstående tegning stammer fra.

Hos os i Sæby er en fiskeelevator absolut en brugbar løsning. Den begrænsede vanddybde og ringe nødvendige løftehøjde gør det langt enklere at tiltrække fisken. Den kan udformes på utallige måder. Her kommer et eksempel: I vores stemmeværks højre side mod nord, er der i forvejen en plan flade i stedet for en skrå “rampe”. Ved at bruge konceptet med løftegrej kendt fra en gaffeltruck, skal skinnerne, som gaflerne sidder på, monteres på den lodrette væg med gaflerne pegende nedstrøms. Der skal fjernes en meter beton nedad, så gaflerne kan sænkes ned. Der skal placeres en passende beholder på gaflerne med en låge, der er åben, så fisken kan svømme ind. Fisken føres direkte til elevatorens beholder, hvor den frit og uhindret kan svømme ind. Når elektronikken registrerer, at der er en fisk i beholderen, lukkes lågen, beholderen løftes op og tømmes i møllesøen. Og er der en skrubtudse, haletudse eller andre tudser, der frit har valgt at være i beholderen ryger de samme vej. Så kører beholderen retur, klar til at tage imod nye fisk og andre vanddyr.

Dette er en enkel og funktionel løsning, dog ikke min favorit, men den  kommer ind på en flot fjerdeplads. I næste forslag vil jeg præsentere illustrationer fra Huangseng Dam og Paradise Dam. Den kalder jeg for Gondol-løsningen.

Skriv en kommentar......