d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Dyrenes Beskyttelse: 1812 kimes ned om fugleunger

12. maj 2019 - kl.1:30 - af:

H2KHTD Nestling magpie bird in grass. Pica pica young bird

I 2018 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 2.450 henvendelser om småfugleunger. De tager således førstepladsen som den dyreunge, Vagtcentralen modtog flest opkald om. Bekymrede borgere mener, at fugleungerne er i nød, når de opholder sig på jorden.

”Jorden er selvfølgelig et farligt sted for fugleunger – men ikke så farligt som en rede, der er opdaget. I nogle scenarier kan fugleforældre afgive et bestemt kald, som beordrer ungerne til at forlade reden. Og fugleforældrene kan sagtens passe deres unger, når de er på jorden,” forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Det sker ofte, at henvendelserne drejer sig om fugleunger, der slet ikke er i nød. Af de 2.450 henvendelser om småfugleunger, var 50 procent formentlig ikke i nød. Lærkeunger vokser f.eks. op på jorden, da deres rede befinder sig dér, og andre fugleunger kan være hoppet ned på jorden, fordi et rovdyr opdagede deres rede.

Kun de nøgne fugleunger er i nød
Fugleunger, der er nøgne eller endnu ikke har fjer på det meste af kroppen, burde dog aldrig opholde sig på jorden. Her bør man hjælpe ungen op til dens rede igen, men kun hvis man er sikker på, hvilken rede fugleungen kommer fra.

”Fugleunger, som endnu ikke er dækket med fjer, har meget dårlige overlevelseschancer, hvis ikke de kan hjælpes tilbage i deres egen rede,” udtaler Michael Carlsen og fortsætter:

”De fugleunger, der godt kan opholde sig på jorden, har ofte en kort eller næsten usynlig hale og en fjerdragt, der kan se noget pjusket ud. Deres fjerdragt er stadig ved at udvikle sig, hvilket kan få dem til at fremstå pjuskede og stakkels. Men hvis de har fjer, selv pjuskede fjer, og opholder sig på jorden, er de formentlig ikke i nød.”

Står man til gengæld i en situation, hvor fugleungen har skader eller tydeligt er svækket, kan man ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og få rådgivning til, hvordan situationen skal håndteres.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man altid ringer før, man selv håndterer fugleungen, da rådet i mange tilfælde vil være, at det er bedst for fugleungen at forblive, hvor den er.

Ring 1812 hvis fugleungen:
Har synlige skader (uden at håndtere den)
Ligger på siden/ryggen
Ligger med hovedet forover ned mod jorden
Har fugleungen fjerdragt, er den uskadt og sidder den på jorden, så skal den bare forblive i fred. Nix pille – Dyreungerne ka’ selv

Dyreungernes top 5
Disse dyreunger henvendte folk sig mest om til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i 2018:

Småfugleunger: 2.450
Skader og kragefugleunger: 1.730
Dueunger: 1.700
Måger, vadefugle, hønsefugle, vandhønseunger: 1.589
Rålam/kalv: 1.107

Skriv en kommentar......