d. - 9. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Tirsdagstræf om Hvidsten Kro og Hvidsten-gruppen

20. marts 2019 - kl.0:01 - af:

Østervrå Frikirke_600x250

Pensionerede lærer og lokalhistoriker Hans Nejsum gæster Østervrå Frikirke i forbindelse med det næste Tirsdagstræf 26. marts, kl. 14.00. Her vil han fortælle ikke kun om Hvidsten-gruppen, men også om kroen og kroparret Gudrun og Marius Fiil.

Hvidstensgruppen var en af de markante modstandsgrupper under 2. Verdenskrig.

Navnet fik de efter Hvidsten Kro – derfor kommer Hans Nejsum også ind på selve Hvidsten Kros historie, hvor Gudrun og Marius Fiil arbejdede som kropar fra 1925 til 1944.

Nejsum fortæller derefter om, hvordan Hvidstengruppen, der var aktiv 1943-1944, samledes omkring kroejer Marius Fiil og hans familie. Gruppen fungerede som en effektiv modtage- og fordelingsgruppe. Faldskærmsagenter og betydelige forsyninger af våben, sprængstof mv. blev nedkastet fra engelske fly og fra Hvidsten fordelt til sabotagegrupper i Jylland. Hvidstengruppen blev en central spiller i skærpelsen af den danske modstandskamp i løbet af sommeren 1943. Som bekendt blev gruppen afsløret og anholdt i marts 1944, og den tragisk afslutning kommer dagens gæst naturligvis også ind på.

Tilhørerne kan se frem til et meget levende og spændende foredrag om en vigtig del af Danmarks historie. Hans Nejsum virkede i godt 42 år på Blicherskolen i Spentrup og har boet i området siden 1978.

Alle er velkommen til Tirsdagstræf, hvor der er gratis adgang, med mulighed for at købe kaffe og brød i pausen.

ÅB

 

 

Skriv en kommentar......