d. - 9. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Læserbrev: Regeringens sundhedsudspil er spin

3. februar 2019 - kl.19:52 - af:

christina_lykke_sf_600x250_3

Regeringens sundhedsudspil vil betyde mere embedsmandsstyre og central styring og mindre demokrati. Det er spin, når regeringen fremstiller reformen som en forenkling og decentralisering, fordi regionsrådene afskaffes.

På nationalt plan opbygger regeringen en ny styrelse befolket af embedsmænd, Sundhedsvæsen Danmark, som vil have det overordnede ansvar for sundheden, og som vil kunne dirigere udviklingen regionalt.

På regionalt niveau vil de demokratisk valgte politikere afgå ved døden, men embedsmændene vil overleve, og regeringen vil overlade prioriteringerne og driften af sygehusene til dem.

Endelig vil der på lokalt niveau skulle opbygges nye sundhedsfællesskaber, hvor praktiserende læger, kommuner og sygehuse skal arbejde sammen og sikre, at patienterne får den rette behandling og pleje, når de udskrives.

Alle er enige om, at sygehus, kommune og egen læge skal koordinere patientens overgang fra sygehus til eget hjem. Men det er at løbe en åben dør ind. I hvert fald i Frederikshavn, hvor der allerede nu udfoldes store bestræbelser for at sikre patienterne den rette efterbehandling efter sygehusindlæggelse. Og alle kommuner har sundhedsaftaler med regionerne, hvor samarbejdet beskrives.

I SF er vi af den opfattelse, at regionsrådene gør det godt. Vi mener ikke, at det er frugtbart at kaste sundhedsvæsenet ud i en ny strukturreform, der oven i købet indskrænker det folkevalgte element. Det vil næppe forbedre kvaliteten, men vil med sikkerhed optage mange ressourcer i en årrække. Vi vil derimod fokusere på konkrete og mærkbare forbedringer af sundhedsvæsenet inden for de nuværende strukturer.

Der løbes stærkt på de danske sygehuse. Det betyder desværre, at patienterne ikke altid får den pleje og omsorg, som de med rimelighed kan forvente, eller også bliver de udskrevet for tidligt med det resultat, at de genindlægges. I takt med, at sundhedsvæsenet er blevet specialiseret og effektiviseret for at kunne nå stadig flere behandlinger, er et meget væsentligt aspekt ved sundhedsvæsenet desværre også blevet overset: Den basale pleje og omsorg. SF vil derfor skabe et endnu bedre og trygt sundhedsvæsen, hvor der kommer mere ro på og dermed mere fokus på pleje og omsorg. SF vil have fri og lige adgang til et moderne, effektivt og trygt sundhedsvæsen. Vi vil desuden sikre, at der er fokus på forebyggelse, og at der investeres i genoptræning.

SF vil som følge af den demografiske udvikling prioritere ekstra 12,4 mia. kr. til sundhedsvæsenet – finansieret af det økonomiske råderum, som regeringen vil lade gå til skattelettelser. SF vil øremærke 25 % af midlerne til psykiatriområdet og nedbringe brugerbetalingen i sundhedsvæsenet. På langt sigt er det SF’s ambition helt at afskaffe brugerbetalingen og den omsiggribende privatisering inden for sundhedsområdet, som betyder store udgifter til bureaukrati, ligesom profitmotivet bliver styrende. Og det kan ikke være meningen med et sundhedsvæsen.

Christina Lykke Eriksen, byrådsmedlem SF
Allan Norré Pedersen, FT-kandidat for SF i Frederikshavnskredsen.

En kommentar til: “Læserbrev: Regeringens sundhedsudspil er spin”

  1. Karsten Munk den: 4 februar - 2019 12:28

    Jeg er meget sjældent enig med SF, men her en undtagelse.
    Det kan så diskuteres om SF og resten af rød blok kan opretholde et nogenlunde velfungerende sundhedsvæsen sideløbende med de mange andre pengekrævende opgaver staten kæmper med.

    Vi får serveret valgflæsk af alle partier.

Skriv en kommentar......