d. - 9. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Lægdsruller og slægtsforskning

4. november 2018 - kl.8:55 - af:

Ulrich Alster Klug

Saltlandets historiske Forening for Sæby og Omegn inviterer til foredrag med Erich Alster Klug i Manegen, torsdag den 8. november kl. 19.

I 1789 overtog staten udskrivningspligten fra godsejerne, og derfor begynder statens lægdsruller dette år. Indtil 1849 blev kun bondefødte mandskøn indskrevet, da almindelig værnepligt først blev indført som følge af grundloven af 1849.

Lægdsrullerne giver detaljerede oplysninger om de indskrevne drenge og mænd, f.eks. faderens navn, den værnepligtiges navn og fødested, alder og højde, opholdssted og sogn, flytning, muligvis også om erhverv, evt. civile straffe og om evt. indkaldelse til hæren eller flåden.

Der kan af slægts- og lokalhistorikere hentes masser af spændende og nyttige oplysninger via lægdsrullerne, som er frit tilgængelige efter 75 år, og de udgør en af de basale kilder til slægtsforskning. Statens lægdsruller 1789-1932 er scannet til ArkivalierOnline, så man kan arbejde med dem hjemme uden at besøge arkiverne.

Ulrich vil under foredraget dels gennemgå det teoretiske stof, som udgør det nødvendige grundlag for benyttelse af lægdsrullerne, og dels illustrere emnet med en række konkrete eksempler, fortrinsvis fra Vendsyssel.

Ulrich Alster Klug, der er 48 år og bosiddende i Fredericia, påbegyndte studiet af sin slægt i 1984 og har undervist i slægtsforskning siden 1995, først i  Københavns-området, i 2006 flyttede han til Fyn og har derfor siden mest undervist vest for Storebælt. Han holder dog foredrag over hele landet om alle mulige emner indenfor slægtsforskning. Desuden driver han et lille forlag, som udgiver materialesamlinger vedrørende slægtsforskning. Disse materialer kan anskaffes i forbindelse med foredraget. Læs mere på hjemmesiden: www.dannebrog.biz.

Arrangementet er et samarbejde med Folkeuniversitetet og Slægts- og Lokalhistorisk forening i Frederikshavn.

Alle er velkommen.

Pris for foredraget 50 kr. for ikke medlemmer. og 30 kr. for medlemmer. Der serveres kaffe og kage.

 

Skriv en kommentar......