d. - 9. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Organdonation: Få hjælp til at tage stilling

6. oktober 2018 - kl.0:12 - af:

surgery-1049588_1920 (1)

Vi oplever alt for ofte, at pårørende har svært ved at tage stilling til organdonation i en svær akut situation. Sådan siger intensivsygeplejerske, der opfordrer folk til at tage snakken fremfor at gøre døden til tabu.

Om du vil være organdonor eller ej er helt op sig dig selv. Men bliver det aktuelt, så skal nogen træffe beslutningen.

Har du ikke selv taget stilling, så kan det blive din ægtefælle eller børn, der skal tage beslutningen.

– Vi opfordrer til, at man får taget snakken om organdonation i stedet for at gøre det til tabu. Vi oplever alt for ofte, at pårørende har svært ved at tage stilling til organdonation i en svær akut situation. Så tag snakken med dine nærmeste, så de kender din holdning eller registrer dig i donorregisteret, lyder opfordringen fra Anna-Marie Røn, intensivsygeplejerske.

I anledning af den årlige organdonationsdag står Anna-Marie Røn mandag, tirsdag og onsdag i uge 41 fra kl. 10-14 i forhallen på Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring sammen med kolleger fra den Intensiv Afdelingen. Det er som oftest dem, der står i situationen, hvor man ikke kan redde patienten og organdonation bliver en mulighed.

I Nordjylland er kun 16% af borgerne registreret i donorregisteret. Andre kan have informeret deres pårørende om deres holdning, men uanset hvad, så er der formodentlig en stor gruppe, hvor det er op til de efterladte at tage stilling, hvis en af deres kære pludselig havner i situation, hvor de er potentielle organdonorer.

– Det er meget naturligt, at man kan være i tvivl og have en masse spørgsmål. De spørgsmål er man meget velkommen til at komme og få svar på hos os, siger Anna-Marie Røn.

Mød patienter
Foruden sygeplejersker og læger kan du tirsdag d. 9. oktober desuden møde en patient, der har fået levertransplantation. Og mandag d. 8. oktober samt onsdag d. 10. oktober fra kl. 13-14 en patient, der venter på en ny nyre.

I Danmark bruges organer kun til transplantation hvis du selv eller dine nærmeste har givet tilladelse. Alle over 18 år kan selv bestemme, om de vil tillade transplantation af deres organer i tilfælde af hjernedød. Har du ikke taget stilling eller undladt at meddele din beslutning skriftligt eller mundtligt, skal dine pårørende i givet fald sige ja eller nej. Ved skriftlig donortilmelding kan de pårørende ikke ændre på din beslutning, medmindre du ønsker, at de skal kunne gøre det.

Foto: Læge Mikka Borup og intensivsygeplejerske Marianna Ørum, som man kan møde på hospitalet i Hjørring 8.-10.oktober kl. 10-14.

www.organdonor.dk

Skriv en kommentar......