d. - 8. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Kunst- og Kulturforeningen på tur til Herregården Odden

12. maj 2018 - kl.0:08 - af:

Herregården Odden

Kunst- og Kulturforeningen har nu startet sin nye sæson for 2018/2019, og det blev med en tur til Herregården Odden.

”Vi startede eftermiddagen med kaffe og kage i Herregårdens hyggelige cafe. Herregården Odden huser idag en enestående samling på omkring 1400 værker af den kendte kunstner J.F. Willumsen. Samlingen blev skabt igennem næsten 50 år af redaktør Victor Petersen og hans hustru Kirsten. Victor Petersen døde i 2002, men allerede i 1970 valgte de at overdrage samlingen til en fond, og siden 1992 har samlingen været udstillet på Herregården Odden, som ligger ved Mygdal her i Vendsyssel. Samlingen rummer, foruden næsten alle Willumsens grafiske værker, en lang række skitser og forarbejder til hans hovedværker. Victor Petersen har selv stået for ophængningen af samlingen og på utraditionel vis, for at vise hvorledes Willumsen arbejdede med forskellige temaer.

Willumsen levede fra 1863-1958 og arbejdede næsten til sin død, hvor han var bosat i Frankrig. Han blev som ung uddannet på akademiet i København, og studerede sammen med maleren Hammershøy. Senere blev han undervist af de berømte malere Krøyer og Tuxen. Hans mest kendte billede er nok det, der hedder “ en bjergbestigerske”, og som blev udstillet i Paris i 1904 efter 2 års arbejde. Han hentede meget inspiration i udlandet, hvor han bosatte sig i perioder.

I 2017 erhvervede samlingen yderligere 5 af hans værker, 4 tegninger og 1 akvarel, som ellers havde befundet sig i Norge.

Vi blev vist rundt på samlingen af en meget engageret guide, Troels Andersen, som fortalte, at de var 16 frivillige, som gjorde det muligt økonomisk at opretholde og fremvise samlingen. Derudover yder forskellige fonde økonomisk støtte, bl.a. Augustinus fonden og Ny Carlsberg.

Det blev en hyggelig og lærerig eftermiddag. Det kan varmt anbefales at besøge stedet, som også ligger i et meget smukt område af Vendsyssel”, fortæller Jane Dyrmose fra Kunst- og Kulturforeningen.

Foto: Ulrik Jes Hansen

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion

- en Fotoclick, Sæby produktion