d. - 8. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Sæby Svømmebad: Unikt med 11 år uden ordensregler

17. april 2018 - kl.0:45 - af:

Katja Kupetz - livredder i Sæby Svømmebad. I baggrunden den store vandtrampolin.

– Vi ta’r hensyn til hinanden. Man ka’ godt få for mange regler – men vi ka’ jo snakke om tingene! lyder det således fra Karin Byrdal, der er en af de faste gæster

– Der er ingen regler – men det går jo. Vi ta’r hensyn til hinanden. Man ka’ godt få for mange regler – men vi ka’ jo snakke om tingene!

Sådan lyder det fra Karin Byrdal, som de sidste fem år har været fast gæst i Sæby Svømmebad, der på mange – og positive – måder skiller sig ud fra mange af landets svømmebade.

Ét af områderne gælder nedskrevne ordensregler, som man ellers finder mange offentlige steder; og ikke kun i svømmebade. Og det er en helt bevidst strategi:

– Vi har i de 11 år svømmebadet har eksisteret ikke haft brug for nedskrevne regler og forventer det heller ikke. Det er vores opfattelse at en liste med regler blot har en negativ udstråling, der bringer minder om en verden, hvor bademesteren var en mand, der med fløjten dirigerede gæster med ordene »nu skal alle med rødt bånd op«, fortæller bademesteren Katja Kupetz.

Og hun føjer til, at den gamle verden med den fløjteudskældende bademester vil svømme-badet meget gerne lægge afstand fra.

– I stedet anvender vi svømmebadets slogan »Oplevelse med omtanke« som en reference og en måde at bejle til kundernes egen situationsfornemmelse og empati. Og Karin Byrdals beskrivelse viser jo, at vi har ramt rigtigt, konstaterer Katja Kupetz.

Dialogen vigtig
Netop dialogen og situationsfornemmelsen er vigtige elementer, når mennesker i alle aldre og med mange forskellige formål mødes i svømmebadet, der årligt besøges af lige over 100.000 gæster.

Når så mange gider lægge vejen forbi – og rigtig mange gør det regelmæssigt – hænger det givet sammen med kombinationen af gode faciliteter og god stemning:

– Vi har i svømmebadet et særdeles stort fokus på det glædesfremmende og den sociale, idet vi oplever at aktiviteter, der netop bygger på det glædesfremmende, formår at vække følelser. Følelser er vigtige, når vi kigger på vores kunders evne til at genkalde, hvorfor de nu igen skal dyrke motion og bevægelse i svømmebadet, siger Katja Kupetz.

Hun føjer til, at følelser og social kontakt gør det meget nemmere at dyrke motion og genoptræning, som ofte kræver blod, sved og tårer.

– Og så længe både gæster og medarbejdere agerer efter »oplevelser med omtanke« og har almindelig situationsfornemmelse, så behøver vi heldigvis ikke ordensregler! bemærker Katja Kupetz.

– Det er vores opfattelse at en liste med regler blot har en negativ udstråling, der bringer minder om en verden, hvor bademesteren var en mand, der med fløjten dirigerede gæster med ordene »nu skal alle med rødt bånd op«, fortæller bademesteren Katja Kupetz.

3 kommentarer til: “Sæby Svømmebad: Unikt med 11 år uden ordensregler”

 1. Ann Bilde den: 17 april - 2018 09:08

  Kan det være rigtigt, at Sæby Svømmebad ikke – som mange andre svømmehaller – har intimitet og uterlighed skrevet ind i ordensreglementet? Og at bestyrelessformanden affærdiger det med, at det vil afholde folk fra at gå i svømmebadet?

  Og kan det være rigtigt, at bestyrelsen for Sæby Svømmebad ikke tager en sag om intimitet og uterlighed alvorligt? Men fejer den af med, at bestyrelsen ikke tillægger det vidner har været ufrivilligt vidner til “væsentlig betydning”, fordi det handler om en ansat og dennes kæreste?

  Andre steder medfører det øjeblikkelig bortvisning og anmeldelse til politiet. Straffeloven takserer det til bøde eller op til fire års fængsel (straffelovens paragraf 232 om at vække offentlig forargelse og krænke andres blufærdighed).

  På Frederikshavn Svømmehals hjemmeside står der under “Hygiejne- og ordensreglement” bl.a.:

  Uterlig eller beruset optræden medfører øjeblikkelig bortvisning

  På Skagen Svømmeklubs hjemmeside står der bl.a:

  Observerer man uterlig opførsel eller en krænkning af en person eller krænkes man, skal man henvende sig til klubbens bestyrelse, som vil tage de nødvendige skridt og forholdsregler, m.h.t anmeldelse samt bortvisning.

  På Brønderslev svømmehals hjemmeside står der:
  Uterlig eller beruset adfærd medfører øjeblikkelig bortvisning

  På Frederiksberg Svømmebads hjemmeside står der:

  Uterlig optræden anmeldes omgående til politiet og efterfølges af bortvisning med langvarig karantæne

  I Århus Svømmehal blev der i marts 1997 sat skilte op med teksten:
  Intim fysisk kontakt er ikke tilladt på svømmehallens område

  Baggrunden for mit spørgsmål er, at tre damer og en gruppe patienter, som netop havde afsluttet deres genoptræning, ufrivilligt blev vidner til en hændelse, hvor en ansat var intim med sin kæreste i varmtvandsbassinet. Hun stod ved kanten tæt på trappen med benene strakt vandret ud i vandoverfladen med ham stående helt tæt mellem sine ben, mens han kærtegnede hendes lår, hofter og baller. Der stod de længe.

  En erfaren politibetjent betegner dette som “langt over stregen”.

  Almindeligvis vil man kontakte livredderne og bede dem kigge på sagen, men det kunne vi ikke i denne situation, idet det drejede sig om en anden ansat.

  Uafhængigt af dette så en mandlig gæst samme formiddag dem i tæt intim kontakt på svømmebadets gang. Overfor andre faste gæster i svømmebadets fitness-rum har han udtrykt, at:
  – “Det havde været for meget”.

 2. Christina Hansen den: 19 april - 2018 05:23

  Tænker godt nok at der er nogen der mangler indhold og spænding i hverdagen, hvis man gider at gøre sådan et stort nummer ud af det!! Hvis man er blevet så forfærdeligt mærket af disse oplevelser, så findes der en masse dygtige psykologer og ellers så kan man købe en PYT knap i superbrugsen :) Den kan varmt anbefales :)

 3. Anja Holst den: 23 april - 2018 09:51

  Man kunne måske også bare have taget direkte kontakt i situationen, fortælle man blev stødt? Langt nemmere at tage tingene direkte, i de fleste tilfælde.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion

- en Fotoclick, Sæby produktion