d. - 8. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"En ødelæggende storkonflikt skal undgåes!

26. februar 2018 - kl.13:26 - af:

1. Ida Skov (2) copy

Redaktionen har modtaget dette åbne brev til Byrådet i Frederikshavn Kommune.

Kære politiske partier i Frederikshavn.

Vi må gøre noget nu for at få en aftale for offentligt ansatte, vi kan være bekendt og undgå en ødelæggende storkonflikt!

Vi i Enhedslisten mener, der skal lægges pres på KL og vi opfordrer byrådet i Frederikshavn til gå med i en fælles erklæring.

Kom nu tilbage til forhandlingsbordet og få en aftale vi kan være bekendt. Det budskab opfordrer vi byrådet til at  sende til de der leder forhandlingerne på kommunernes vegne, Kommunernes Landsforening (KL).

For selvom kommunerne normalt ikke blander sig i overenskomstforhandlingerne, så frygter vi i Enhedslisten nu, at konflikten fra 2015 skal gentage sig og derfor er Byrådet nødt til udtrykkeligt at lade KL vide  at der skal landes en aftale som alle parter kan være tilfredse med.

Med erfaringerne fra virkningerne af lockouten på folkeskoleområdet i 2015 in mente anbefaler vi på det kraftigste at gøre ethvert forsøg på at undgå at vitale områder af den kommunale service berøres af konflikt.

Kun derved kan vi undgå en negativ påvirkning i udvikling af den borgernære service. Særligt vil endnu en konflikt som lærerlockouten i 2013 lægge hindringer i vejen for en forbedring af rammerne for undervisningen i vores folkeskoler, som der ellers tegner sig en bred politisk vilje til i vores byråd”

Vi opfordrer byrådet på tværs af partier til at forsøge at råbe KL op, for vi mener ikke, at der er brug for flere forringelser af den offentlige sektor.

Konkret opfordrer vi i Enhedslisten gruppeformændene fra de andre partier i Frederikshavns Byråd, til at sende en fælles erklæring til KL med en opfordring til at lande en aftale og undgå konflikt.

Som det ser ud lige nu er overenskomstforhandlingerne på det offentlige område nået til kritisk punkt. I værste fald kan situationen betyde, at vi i løbet af de nærmeste uger kan stå med en truende konflikt på store dele af det offentlige arbejdsmarked. Som arbejdsgivere må vi spørge os selv om vi virkelig mener, at en gentagelse af den konflikt som vi oplevede i 2015 er det bedste for vores offentlige arbejdspladser i vores kommune? En sådan konflikt vil omfatte daginstitutioner, sundhedsområdet, ældreplejen og folkeskolen. Er det virkelig det vi vil som arbejdsgivere?

Vi mener ikke, at det er det, som vores offentlige sektor har brug for lige nu! Og bestemt heller ikke et lovindgreb, som det, der i 2013 påvirkede arbejdsmiljøet for elever og ansatte i vores folkeskoler.

Det er jo en del af den danske model, at arbejdsmarkedets parter, selv forhandler overenskomstaftalerne på plads. Vi mener ikke, at det skal være op til lovgivere, at bestemme vilkårene, for så forsvinder den danske .model.

Vi mener, at lønningerne skal reguleres, så offentligt ansatte følger det private arbejdsmarkeds stigninger. Og vi mener, at det offentlige område skal understøttes og styrkes, så vi fremover kan tiltrække offentlig ansatte til vores arbejdspladser

En konflikt skal kun tages i brug, som en allersidste mulighed.

Ida Skov
Byrådsmedlem
Enhedslisten

 

 

4 kommentarer til: “En ødelæggende storkonflikt skal undgåes!”

 1. John Petersen den: 26 februar - 2018 21:57

  Den danske model er jo netop at parterne forhandler indbyrdes.
  Hvordan er det at understøtte modellen, at opfordre (lokale) politikere til at presse en bestemt part?

  Du nævner 2013:
  Lockouten og lovindgreb i 2013 havde jo stor folkelig opbakning, fordi lærerne var urimelige i alle øjene?

  Modellen virker.
  Hvis man ellers undlader at blande sig, Ida….

 2. ida skov den: 26 februar - 2018 23:17

  Ja, hvis man ikke blander sig og følger reglerne for forhandlinger på arbejdsmarkedet.

  Den danske model blev suspenderet fuldstændig i 2013. Da regeringen S, RV, SF fik udarbejdet og vedtaget lov 409, der siden har reguleret lærernes arbejdstid.
  Lovindgrebet blev udarbejdet af regeringen i samarbejde med den ene part i konflikten nemlig KL og ikke som altid tidligere efter et balanceret samarbejde med arbejdsgivers og arbejdstagers organisationer.
  På den måde er der aldrig nogensinde tidligere foretaget et indgreb i en faglig konflikt i Danmark, og det har vist sig at være meget uhensigtsmæssigt for børnenes skolegang, at arbejdstiden nu reguleres af en lov, der er udtænkt i et regneark uden at skele til argumenter fra lærerne om hvad der er nødvendigt for at kunne give en undervisning med kvalitet.

  Det er det forløb jeg frygter gentaget nu, måske på flere fagområder som pædagoger, sosuer, sygeplejesker.

  Jeg mener ikke vi har brug for en storkonflikt, eller et lovindgreb, men ordnede og ordentlige overenskomstforhold. Det gavner alle parter og lader de ansatte udføre deres arbejde i fred til gavn for os alle sammen. Både privat ansatte, offentligt ansatte, vores børn, vores ældre -alle har en fælles interesse i at velfærdsarbejderne har rimelige rammer til at udføre deres kerneopgaver.

  i øvrigt en rettelse til mit indlæg: konflikten var i 2013- ikke i 2015

 3. Jesper den: 27 februar - 2018 08:46

  Ida, du glemmer behændig EL når du nævner regering…
  EL var grundlaget for at regeringen S, SF og R kunne gennemføre indgrebet, så husk lige jer selv ikke?

 4. ida skov den: 27 februar - 2018 10:23

  Enhedslisten stemte imod indgrebet i folketinget og var hele vejen imod! Så vidt jeg husker var LA og Enhedslisten de eneste partier i forketinget, der stemte imod.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion

- en Fotoclick, Sæby produktion