d. - 10. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Fælles indsats for
mere nordjysk fauna

7. april 2017 - kl.4:18 - af:

faunastriber1_600x250

I Nordjylland er der startet et nyt samarbejde mellem Danmarks Biavlerforening, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund og LandboNord, hvor der tilbydes etablering af faunastriber på markerne. Striberne etableres med en pollen- og nektarblanding, der skal give bedre betingelser for flora og fauna, øger biodiversiteten, skabe øget naturværdi og naturligvis gøre det danske landskab smukkere.

-Forventningen er, at etableringen af faunastriberne vil øge biodiversiteten i det dyrkede land, som vil være til glæde for insekter, bier, vildt og fugle. Det er ønsket, at vi på sigt etablerer helt op til 100 kilometer faunastriber hver sæson, som vil give nordjyderne et smukt skue i landskabet, siger biolog og miljørådgiver i LandboNord, Camilla Lerbjerg Thomsen.

For at det kan lade sig gøre at etablere de mange kilometer, er ordningen blevet lavet enkelt, således at det eneste lodsejeren skal gøre for at få etableret en faunastribe, er at indtegne striberne på et kort og give LandboNord besked. Striberne skal gøres såklar ved at pløje eller fræse arealet, hvorefter en maskinstation kommer og tilsår striberne.

-Som udgangspunkt er der ingen grænser for, hvor striberne kan etableres. De kan ligge langs vej/skel/hegn/skov til glæde for de omkringværende eller de kan etableres i en kile af marken, siger Camilla Lerbjerg Thomsen.

Striben må dog maksimalt være 10 meter bred, og etableres med en tre-meter maskine. Blandingen består af både en- og flerårige planter, så det er muligt at få glæde af striberne flere år i træk.

Nye tiltag på markarealer kan ofte føre til bekymringer hos lodsejer i forhold til grundtilskuddet, men med faunastriber er der ingen konflikter, da vildtvenlige tiltag er tilskudsberettigede.

-Med tilbuddet om etablering af en vildtstribe er det forsøgt at fjerne alle problemstillinger omkring reduceret harmoniareal, ekstra omkostninger, arbejde med udsåning, kampen mod ukrudt, papirmæssigt bøvl eller at reglerne brydes. Det eneste som der mistet ved etablering at striben er gødningskvoten på det pågældende sted, siger Camilla Lerbjerg Thomsen.

Er man interesseret i at få faunastriber på sin jord, så kan man nå at melde sig til endnu hos LandboNord. Her har man mulighed for at vælge mellem en stribe på 400 og 800 meter.

Skriv en kommentar......