d. - 9. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Hussælger overlader bolden til køber…

11. marts 2016 - kl.11:14 - af:

hus_600x250

…og sidder tilbage med tab.
Du bør som hussælger som det første bestille en tilstandsrapport og energimærke hos en bygningssagkyndig og energikonsulent, inden du kontakter din ejendomsmægler.

Så klar er meldingen fra byggesagkyndig Kenneth Madsen, indehaver af TOTAL-TJEK i Haderslev, som har specialiseret sig i at lave tilstandsrapporter og energimærker. ENERGI-HUSET A/S Sæby og TOTAL-TJEK har i flere år været aktører i den landsdækkende ERFA-syn-gruppe.

”Hvis du kontakter den bygningssagkyndige og energikonsulenten sent i forløbet, bruger køber ofte rapporterne til at presse prisen på huset langt ned. I nogle tilfælde kan en tilstandsrapport afsløre et eller flere forhold, som køber/sælger ikke kender til”, fortæller Kenneth Madsen og Johnny Vittrup, som derfor undrer sig over, at byggesagkyndige ikke inviteres ud til hussælger, før ejendomsmægleren har været der.

”Når du vil sælge dit hus, er det optimalt, hvis du og ejendomsmægler kender husets tilstand i detaljer, før det prissættes. Får du udarbejdet en tilstandsrapport i god tid, får du som sælger også mulighed for at udbedre forskellige forhold, som er beskrevet i rapporterne, inden ejendomsmægleren fastsætter værdien og smider slagsopstillingen på hjemmesiden”, uddyber begge.

Venter du for længe, koster det mange penge
Det kan være dyrt at overlade initiativet omkring tilstandsrapport og energimærke til andre.

Det viser en undersøgelse, som analysebureauet YouGov har foretaget for Total-Tjek blandt 504 adspurgte hussælgere mellem 18 og 74 år

Undersøgelsen viser, at 41 procent af de adspurgte oplevede, at husets tilstandsrapport blev brugt til at presse prisen ned sent i processen. 1 ud af 10 tilfælde, bliver hussælger presset over 100.000 kr. – alene på grund af tilstandsrapporten og energimærket.

”Omfangets størrelse overrasker mig, og derfor kan jeg slet ikke forstå, at rapporterne ikke er det første, man som hussælger får lavet”, fortæller Kenneth Madsen.

TOTAL-TJEK og ENERGIHUSET A/S håber, at flere hussælgere vil bruge den bygningssagkyndige og energikonsulent som medspiller og ikke som modspiller. Ved at få udarbejdet rapporterne som det første undgår du forhandlinger baseret på tilstandsrapporten og energimærket. Som sælger kan du overfor køber sige, at prisen på huset er fastsat i henhold til de fejl og mangler, som er beskrevet i rapporterne.

Faktisk ville 8 ud af 10 selv bestille tilstandsrapporten og energimærke, hvis de vidste, at de kunne spare penge.

Gode råd når du vil sælge dit hus
– Få udarbejdet tilstandsrapport og energimærke, inden ejendomsmægleren prissætter dit hus

– Vurdér om du kan udbedre nogle forhold, som kladden til tilstandsrapporten indeholder. For et mindre tillæg kommer byggesagkyndig tilbage og tjekker udbedringen og tilstandsrapporten bliver langt mere tiltalende. 

Hussælger overlader bolden til køber – og sidder tilbage med tab
– Indhent eventuelt selv tilbud på udbedringer, som du ikke selv kan forestå, således du er forberedt på sælgers spørgsmål.

– Bestil selv rapporterne – det er nemt, og du sparer typisk mellem 25-50 procent. Du kan finde en lokale byggesagkyndige ved en simpel søgning på nettet.

Har du spørgsmål, kan du kontakte www.total-tjek.dk og www.energihuset-as.dk

Skriv en kommentar......